Een onvergetelijke pakjesavond

Vorige Artikel 8 van 10 Volgende

Een weekje vroeger dan normaal zal Sinterklaas mijn dochters een bezoekje brengen.  Dat heb je dan wanneer de kindjes wisselen tussen ouders. 
Volgens de regels van de kunst wordt hun schoen gezet, ze leggen de laatste hand aan hun brief en tekening en zingen uit volle borst Sinterklaasliedjes.  

De 2 jonge dames kruipen met een buik-kriebeltje in hun bed en deze hulp-Piet begint met het verzamelen van alles wat er uitgestald moet worden.  Chocolade, mokjes, mandarijnen, cad... oh help!  De banden van die prachtige, nieuwe tweedehands fiets staan plat!  Hoe gaan we dat uiteggen...
Ik verzin een uitleg over sport-Piet die de fiets getest heeft op de daken en hem plat reed, een vergeetpiet die een fietspomp vergat en dat zou ik - blij met de wending - allemaal in een brief van Sinterklaas zetten.

Ik stal alle cadeautjes en snoeperijen uit en wanneer ik nét klaar ben, hoor ik boven gerommel.  

"Maaaaams!  Waar ben jij?!"
"Ik kom schatjes, ik was even naar de wc!"

Ik kom boven en die 2 aapjes zitten samen recht in bed.  Dat ik niet zomaar mag verdwijnen, en dat ik het altijd moet zeggen wanneer ik naar beneden ga.  De uitleg dat ze het niet horen als ze slapen was voor dovemansoren.  
Ik ga even bij hen liggen, en wanneer ik denk dat ze slapen, kruip ik zachtjes van het bed.  Ik moet immers die brief van de Sint nog schrijven.

"Mams, waar ga jij nu weer naartoe?"

Verdorie.  Mislukt.  Ik besluit de brief te laten voor wat het is, maar ik moet wel de zetel nog verschuiven, of de hond gaat er met de mokjes vandoor.  

"Ik heb een beetje keelpijn, ik ga snel een pilletje halen.  Daarna kom ik weer slapen."

Ok, ze neemt het aan.  Ik haast mij naar beneden, check of ik niets vergeten weghalen ben van verpakkingen, verschuif de zetel en rep mij weer naar boven.

"Kom je nog even bij mij liggen, mams?"
"Natuurlijk lieverd, schuif maar een beetje op."

Ik kruip naast mijn oudste dochter in bed.  10 minuten waren het, voordat er kwam:

"Ik moet pipi doen."

De 2de verdorie van die avond is een feit.  Het grote nadeel aan een open huis, met slechts 1 wc.  Beneden.  Omdat ik haar moeilijk in bed kan laten plassen, zeg ik haar zo luchtig mogelijk dat ze dan maar snel moet gaan.
Ik hoor haar het licht beneden aansteken, de deur van de wc, doorspoelen.  En dan is het even stil.  Niet veel later hoor ik snelle voeten op de trap.  Zo stil als ze kan, in al dat enthousiasme, fluistert ze:

"Oh, mams!  De Sint is geweest!  En hij heeft een fiets voor mij meegebracht!  En knutseldingen voor mijn zusje!"
"Hoezo de Sint is geweest?  Dat kan toch niet?  Daarnet was er nog niets te zien!"
"Jawel hoor, en..."

We zijn vertrokken voor een resem bedenkingen over hoe snel de Sint en de Pieten wel niet zijn, een aantal keer "mag ik echt niet naar beneden?" en verwondering over hoe Piet in hemelsnaam zo'n eind kan lopen over een dak, met een fiets op zijn schouder.
Na een half uurtje krijg ik te horen:

"Ik doe echt mijn best om weer te slapen hoor, maar dat is wel heeeeeeel moeilijk!"

Kleine zus draait zich om in haar slaap en trekt een half oogje open.  Dat was dat grotere exemplaar niet ontgaan...

"Zus, de Sint is geweest!  Ik krijg een fiets en jij ook super leuke dingen, gaan we kijken?  Toe mams, mogen we gaan kijken?"

En zo komt het dat we om 1 uur 's nachts met z'n drieën naar beneden slopen, speculaasjes en mandarijntjes aten, thee dronken, cadeautjes bekeken, open deden en samen zaten te spelen.  Verwonderde blikken, lachbuien, binnen fietsen en knuffelen op schoot geven de perfecte samenvatting van een nachtelijk Sinterklaasfeestje om nooit meer te vergeten.

En die brief van de Sint?  Ik ben nog van "den ouwe stempel", zo bleek.  Dat Sinterklaas een sms-je stuurde over sport-Piet en vergeet-Piet, ging er in voor zoete koek.  Die Pieten toch!  En voor mams weer een lesje in het moderne leven (of hoe tradities soms andere wendingen krijgen).

 

Specificatie Omschrijving
Categorie Blog
Merk 't Muizennest
Type Blog, persoonlijk, Sinterklaas, pakjesavond, verbinding
© 2017 - 2021 'tmuizennest | sitemap | rss