20 dingen om te doen in de herfst

Vorige Artikel 7 van 10 Volgende

De herfst is een heerlijke tijd.  Koude neuzen, knisperende blaadjes op de grond en af en toe een goeie regenbui.  Doe je jas aan en ren met de hele familie naar buiten!  Ik geef je alvast wat tips om te doen.

10 dingen om buiten te doen in de herfst

 1. Doe een herfst-speurtocht.  Maak er zelf eentje, of print de onze hier af.
   
 2. Zoek een heleboel mooie bladeren en verzamel ze in een emmertje.  Nadien kun je de bladeren drogen tussen een bloemenpers, om er daarna gezellig mee te knutselen.
   
 3. Trek met z'n allen het bos in en bouw een hut van takken en bladeren.  Met een aantal stick-lets bij de hand is dat een fluitje van een cent!
   
 4. Nu je toch in het bos bent, is het leuk om boomschors- en bladafdrukken te maken.  maak er thuis een boekje van, en kleef er labeltjes bij met de namen van de bomen.  Wist je dat de crayon rocks ideaal zijn voor dit klusje?
   
 5. Je bent nog steeds in het bos.  Zoek eikeltjes (liefst nog in de dop) en dennenappels.  Thuis kun je deze dan schilderen.  Gebruik ze nadien in een herfstkrans of -slinger, of een herfst-mobiel.

 6. Ga uitwaaien aan het strand.  Vergeet je tualoop niet mee te nemen, zo krijg je het lekker warm, van al dat lopen.
   
 7. Pak een picknick in, stop hem in de fietsmand (of bind de picknickmand op je bagagedrager) en vertrek voor een fietstocht in de herfstzon.  Halverwege een picknick en zo weer terug richting huis, waar dan warme chocomelk of heerlijke thee staan te wachten.
   
 8. Stap naar buiten en teken met stoepkrijt vrolijke boodschappen op het voetpad voor de mensen die passeren.  Wens hen een fijne dag, een lach op hun snoet, warme oren of droge voeten.  Opleuken met een tekening en de wandelaars van die dag komen helemaal vrolijk thuis.
   
 9. Op zo'n frisse maar heldere herfstdag, is het fantastisch om een kampvuurtje aan te steken.  Rooster er marshmallows boven, maak brood-op-een-stokje of pof kastanjes in het vuur.  Als je lang genoeg blijft zitten, kruip dan onder een lekker warm dekentje en kijk naar de sterren.  Bij helder, koud weer, zijn ze het allermooist!
   
 10. Trek allemaal (ja, ook de mama's en papa's) je laarzen regenjas en regenbroek aan en ga heerlijk in de plassen springen!  

Nu je helemaal nat bent van het plassen springen, is het tijd om weer nar binnen te gaan.  Comfortabele joggingbroek aan, dikke sokken of sloefen, en je bent klaar voor deel 2:

10 dingen om binnen te doen

 1. Neem iets lekkers om te drinken, haal wat om te knabbelen en ga gezellig zitten om samen een (paar) gezelschapsspel(len) te spelen.  Kies er eentje uit dat lekker lang duurt, of neem er eentje dat écht al lang geleden is.
   
 2. Leg over de hele eettafel een groot papier, en maak een reuzenschilderij.  Ga aan de slag met verf, waskrijt en kleurpotloden.  Werk het geheel af met gedroogde herfstbladeren, eikeldoppen en/of kleine takjes en twijgjes.  Wauw!
   
 3. Nu we elkaar niet zoveel kunnen zien, is het super fijn om elkaar te verrassen met een toffe kaart of brief.  Knutsel je eigen kaart of maak mooi briefpapier, schrijf er een lieve boodschap op en stop in een enveloppe.  Sprinkel er wat zelfsgemaakte confetti van herfstbladeren bij en kleef de enveloppe dicht.  Tijd voor een wandeling naar de postbus.  Vergeet je paraplu niet!
   
 4. Zoek foto's bij elkaar van het afgelopen jaar.  Kleef ze op mooie papieren en versier nog wat extra met tekeningen, tekstjes en toffe stempels.  Zo maak je een prachtig boek van jouw jaarverslag. 
   
 5. Haal die klei weer eens uit de kast!  Pimp jouw figuren en maak bij voorbeeld een mannetje met takjes als armen, eikeldoppen als ogen en kastanjebolsters als schoenen.  Laat je fantasie de vrije loop!
   
 6. Hou een verkleedpartij.  De meeste kinderen vinden het heerlijk om in de huid van iemand anders te kruipen.  Extra punten als mama en papa mee verkleden.  En dubbele punten als de kinderen ook de grime mogen doen!
   
 7. Ga eens out-of-the-box schilderen.  Stop de kwast tussen je tenen of je tanden, doe een papier met dotjes verf in de slazwierder of schilder een keertje op het raam.  
   
 8. Vis die poppenkastpoppen weer van onder het stof.  Borstel ze af en maak de gekste herfstverhalen!  Ouders spelen voor de kinderen, en kinderen spelen voor de ouders.  Pof er een kom popcorn bij en ga er heerlijk voor zitten.
   
 9. Zoek alle puzzels bij elkaar en maak ze samen.  Maak kaartjes met gekke namen voor de puzzels en zet ze er bij.  Nu heb je een echt puzzel-museum!  Helemaal een topper wordt het wanneer de kinderen een rondleiding mogen geven in hun puzzel-museum.
   
 10. Voor de iets grotere kinderen is het fijn om aan de slag te gaan met natuurlijke mozaiëksteentjes.  Kies de eenvoudige versie waarbij je steentjes kleeft in een lijst, of geef jezelf wat meer uitdaging en werk met vezels en voegen.  Welke prachtige prent is jouw favoriet?

Natuurlijk kun je niet alle tips op één dag uitvoeren.  De ene dag vervelen de kinderen zich ook al harder dan de andere. Als hulpmiddel kun je deze tips afprinten en uitknippen.  Stop ze in een pot en grabbel iedere keer een de verveling toeslaat een briefje.  Zizo, wég verveling!

 

 

Specificatie Omschrijving
Categorie Blog
Merk 't Muizennest
Type Blog, doe-dingen, tips, anti verveling
© 2017 - 2021 'tmuizennest | sitemap | rss